Jan Allersma

Computer gozer

Levensduur CD's (bron)

Wat is de gemiddelde levensduur van een standaard-cd (industrieel geperst en zelf gebrand)?

Uit interne tests naar de verwachte levensduur (in kamers met temperatuurregeling) is gebleken dat zowel voor cdr’s als voor dvdr’s een duurzaamheid van ongeveer 100 jaar mag worden verwacht. Dit geldt alleen wanneer de schijven onder bepaalde omstandigheden worden bewaard. Vanzelfsprekend speelt ook de oorspronkelijke kopieerkwaliteit een belangrijke rol. Wat dat betreft bestaan er voorkeurscombinaties voor kopieerprogramma’s en media. De opslagmethode speelt ook een belangrijke rol (rechtop in een cdr- of dvdr-doosje, bij een temperatuur van 20–25°C en een relatieve luchtvochtigheid van 55%, en beschermd tegen licht, rookvrij, enzovoort).

Doorgaans verkort elk gebruik van een cdr/dvdr de levensduur aangezien kleine beschadigingen, zoals krassen, vingerafdrukken, stof en dergelijke, moeilijk te voorkomen zijn. U kunt de levensduur van een schijf dus verlengen door er zorgvuldig mee om te gaan. Er kan echter geen specifieke levensduur worden beloofd vanwege de belangrijke rol van de gebruiker.

Omdat we (Verbatim) niet over testgegevens beschikken, kunnen we niets zeggen over de levensduur van geperste cd’s /dvd’s. Bij een vergelijkbare productiekwaliteit moeten deze echter even lang meekunnen als beschrijfbare media.